Scholz: “Almanya’da Çelik Endüstrisinin Güvence Altına Alınması Hedefleniyor”
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Funke Medya Grubu’na bağlı gazetelere yaptığı açıklamada, çelik endüstrisinin sanayi için önemli bir role sahip olduğunu vurgulayarak, “Çelik endüstrisinin Almanya’da uzun vadede güvence altına alınması hedefleniyor. Bu sektör, jeostratejik bir öneme sahip” dedi.
Scholz, Alman çelik sektörünün üst düzey temsilcileriyle yapacağı toplantıda yüksek enerji fiyatları, Asya’nın rekabeti ve karbonsuzlaştırma süreci gibi konuları ele alacaklarını ve Avrupa Birliği Komisyonu’nu Avrupa çelik sektörünü korumak için harekete geçmeye çağırdığını belirtti.
Scholz, Almanya’nın çelik endüstrisini güvence altına alacak çeşitli önlemleri masaya yatıracaklarını ve Alman hükümetinin ThyssenKrupp’un çelik birimine ortak olma ihtimalini de değerlendirdiğini açıkladı. Scholz, hava yolu şirketi Lufthansa ve enerji şirketi Uniper gibi zor durumdaki Alman şirketlerine de geçici destek sağlandığını belirtti.
Alman Çelik Sektöründe İşten Çıkarmalar Gündemde
Almanya’nın çelik pazarı, Asya ile rekabet, yüksek enerji fiyatları, büyümeyen ekonomi ve küresel ekonominin baskısı gibi faktörlerle karşı karşıya. ThyssenKrupp, çelik biriminde 2030’a kadar 5 bin kişinin işten çıkarılmasının planlandığını duyurmuştu.
Şirket, ayrıca ticari faaliyetlerin satışı veya dış hizmet sağlayıcılara devri yoluyla 6 bin kişinin daha işten çıkarılacağını ve üretim kapasitesinin düşürüleceğini açıkladı. IG Metall sendikası, ThyssenKrupp’un planlarına karşı uzun süreli direniş uyarısında bulunmuştu.
Alman hükümeti ise, Rusya-Ukrayna Savaşı sonrasında çelik tedarikinde sorun yaşanmaması için çalışmalar yürütüyor. Aynı zamanda, Almanya’nın çelik endüstrisi için Ulusal Çelik Eylem Planı hazırladığını ve düşük karbonlu çeliğe olan talebi artırmayı hedeflediğini belirtti.
Scholz, siyasi hayatta kalma mücadelesi verirken, SPD’nin şubat ayındaki erken seçimlerde üçüncü sırada yer aldığını aktardı.