The Wall Street Journal’den 7 ay sonra Selçuk Bayraktar röportajı: Erdoğan isterse aday olabilirim

T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, eylül ayında Toygun Atilla’ya verdiği röportajda, “Benim hiçbir zaman bir gün siyasette olayım, cumhurbaşkanı olayım diye bir hayalim olmadı. Benim böyle bir hayalim yok ama mücadele politikaya girmeyi gerektiyorsa korkup da geri dönecek değiliz” demişti.

ABD merkezli gazete olan The Wall Street Journals yine geçtiğimiz eylül ayında Bayraktar ile yaptığı röportajı tam 7 ay sonra, seçimin bir gün öncesinde yayınladı.

The Wall Street Journal (WSJ), röportajı “Dronları Ukrayna’ya savaş alanında yardım etti. Türkiye’nin yeni lideri olabilir mi?” başlığı ile servis etti.

Yazıda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘potansiyel varisi’ olarak görüldüğüne dikkat çekilen Selçuk Bayraktar’ın geliştirdiği TB2 insansız hava araçlarının, Rusya’nın Ukrayna’daki işgalini durdurmada çok önemli bir rol oynadığı ve Kremlin’in Kiev’e giden askeri konvoylarını havaya uçurduğuna yer verildi. Dronların Azerbaycan tarafından 2020 yılında Ermenistan güçlerine karşı kullanıldığı, Libya’da Rusya destekli bir saldırı girişimin engellenmesine yardımcı olduğu hatırlatıldı.

Bayraktar insansız hava araçlarının Türkiye’yi küresel sahneye taşıdığına vurgu yapılırken Selçuk Bayraktar’ı da ‘halk kahramanı’ haline getirdiği kaydedildi. ‘Anket verileri onun ülkenin en popüler halk figürlerinden biri olduğunu gösteriyor’ ifadeleri ile tanımlanan Selçuk Bayraktar’ın siyaset sahnesine atılıp atılmayacağı ise merak konusu.

‘HEDEFİM SİYASET DEĞİL AMA…’

Selçuk Bayraktar, siyasi bir hedefinin olmadığını ancak Erdoğan’ın kendisinden gelecek seçimlerde aday olmasını istemesi halinde belki “evet” diyebileceğini söyledi.

“Belki evet derdim ama bu koşullara bağlı” dedi. Kendisini düzeltmeden önce, “Ben aktif siyasetin içinde değilim” dedi.

İşte o röportaj:

“Selçuk Bayraktar’ın ürettiği TB2 insansız hava araçları, Rusya’nın Ukrayna ovalarındaki işgalini durdurmada çok önemli bir rol oynadı ve Kremlin’in Kiev’e giden askeri konvoylarını havaya uçurdu. Drone’lar Ukrayna’nın savunmasına yönelik uzun vadeli planlarının bir parçası olmaya devam ediyor. Bayraktar’ın şirketi, Batı’nın desteğinden vazgeçtiği için ülkede bir üretim tesisi inşa ediyor.

Türkiye’de Bayraktar, insansız hava araçları, MIT eğitimi, 42 yaşında uzay mühendisi olmasıyla, ülkeyi küresel sahneye taşıyan ve muhtemelen bir sonraki lideri haline getiren bir halk kahramanı haline getirildi. Çoğunlukla uçuş ceketi ve pilot gözlükleri giyen Bayraktar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kızıyla evli ve gittiği her yer hayranlarıyla dolup taşıyor. Anket verileri onun ülkenin en popüler halk figürlerinden biri olduğunu gösteriyor.

Şimdi destekçileri, Erdoğan’ın yerine ülkenin cumhurbaşkanı olmasını teklif ediyor.

NATO üyeleri Romanya ve Polonya, yakın zamanda onun silahlarını satın almak için kaydolan ülkeler listesine katıldı. Dışarıda binlerce kişi kurduğu askeri ve teknoloji festivali Teknofest için asfaltta toplandı. Nominal olarak bilim ve teknolojiyi tanıtmayı amaçlayan etkinlik, kısmen Coachella, kısmen hava gösterisi ve kısmen kampanya mitinginden oluşuyor.

ABD Deniz Harp Okulu’nda strateji profesörü ve Türk siyaseti uzmanı Burak Kadercan, Selçuk Bayraktar hakkında öyle konuştu:

İstanbul’da mühendis bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Bayraktar, uzun süredir iyi bağlantıları olan çevrelerde hareket etti. Babası Özdemir Bayraktar, Erdoğan’ı büyüdüğü dönemden tanıyordu. 1990’lı yıllarda otomobil yedek parça şirketi Baykar’ı kurarken de iletişim halinde kaldılar.

Bayraktar, gençliğinin çoğunu aile fabrikasında, bazen kitlerden radyo kontrollü model uçaklar yaparak, bazen de kendi uçağının tamiriyle geçirdi. 2000’li yılların başında, önce İstanbul’da, ardından Pensilvanya Üniversitesi’nde, ABD yapımı Predator insansız hava araçlarının Afganistan ve Irak savaş alanlarında belirleyici bir fark yaratmaya başladığı dönemde, çalışmalarının odak noktası haline geldi . Oradan, Türkiye’deki aile fabrikasında kendi prototip drone’larını denemeye doğru kısa bir adım attı.

O dönemde Türkiye, Batılı üreticilerin arz kesintilerine dayanabilecek bağımsız, yerli bir silah endüstrisi kurmaya çalışıyordu. Bayraktar’ın babası, oğlunun projelerinin bir değer taşıyabileceğini gördü ve bunları Türk ordusuyla test etmesi için düzenleme yapmasına yardımcı oldu.

Şirketteki yöneticiler ve mühendisler, Bayraktar’ın Mini İHA Belgeseli olarak adlandırdığı 2003 tarihli ilk insansız hava aracının ilk test uçuşlarının denetlenmesine yardım ettiği için ona teşekkür ediyor. Bu görüntüler onun bir grup subaya mürettebatsız hava aracının önemini anlattığını gösteriyor. Yüksek lisans tezi “İnsansız Hava Araçları İçin Agresif İniş Manevraları” başlığını taşıyordu.

Bayraktar, 2014 yılında silah taşıyabilen daha büyük bir insansız hava aracının prototipini tanıttı: çığır açan ürünü TB2.

ABD’deki benzerleri kadar karmaşık olmayabilir ama Bayraktar, alçaktan ve yavaş uçarak hava savunmasını alt edebilecek güvenilir insansız hava araçları üreterek bir boşluğu doldurmuştu. TB2 artık sektördeki pek çok kişi tarafından insansız hava araçlarının Kalaşnikofu olarak görülüyor ve Türk ordusunun onu hükümet güçlerine saldırmak amacıyla Rusya tarafından sağlanan hava savunma sistemlerinden kaçmak için kullandığı Suriye’de çok önemli bir rol oynuyor.

Bayraktar, Erdoğan’ın milliyetçi söylemlerinin bir kısmını yineledi, konuşmasına Türkiye’nin Osmanlı geçmişinden bahsetti ve İsrail’in Gazze’yi işgaline karşı hükümet destekli sokak protestolarına katıldı.

Bayraktar ve özellikle de babalarının 2021’de ölmesinin ardından Baykar’ın genel müdürü olan kardeşi Haluk, Erdoğan’ın yakın danışmanları arasında yer alıyor ve ülkeyi yurt dışında temsil etme konusunda daha önemli bir rol üstleniyorlar. Haluk Bayraktar Ukrayna’yı sık sık ziyaret ediyor ve geçen yıl Türkiye’yi ziyaret ederken Cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky’yi havaalanında karşılarken fotoğraflanmıştı.

Erdoğan’ın potansiyel mirasçıları arasında çok az sayıda geçerli aday ortaya çıktı.

Erdoğan’ın hiçbir çocuğunun Bayraktar’ınkiyle karşılaştırılabilecek bir başarı geçmişi yok.

Bayraktar’ın hayranları onun başarısının daha meritokratik bir geleceğe işaret ettiğini söylüyor ve onu normalde Steve Jobs veya Elon Musk gibi isimlere özgü terimlerle tanımlıyor . Analistler, onun bir mühendis ve girişimci olarak imajının, Türk kurumlarını zayıflatan ve gücü başkanlık etrafında merkezileştiren Erdoğan yönetiminin bazı yönlerinden ince ama önemli bir ayrılığı temsil ettiğini söylüyor.

Güneş batarken Bayraktar salondan ayrıldı ve kendisini festival alanına götüren golf arabasına atladı. Etrafında selfie ve imza isteyen çok sayıda insan vardı. Bir kadın onun eline bir bebek verdi.Etrafında büyüyen kalabalığı ayırmaya çalışırken insanlar ona “Selçuk kardeşim! Selçuk kardeşim!” El sıkıştı, selfie çekmelerini bekledi ve bebeği geri vermeden önce göğsüne yasladı.

Bayraktar’la fotoğraf çektirmek için sıraya giren 35 yaşındaki mobilya firmasının başkanı Özge Yılmaz, “Türkiye’de ona karşı çıkan tek bir vatandaş bulamazsınız” dedi. Erdoğan’dan sonra gelecekte Türkiye’nin lideri olarak görmek istediğimiz ilk ve tek kişi o”

patronlardunyasi.com

İLGİ HABER

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir